Olijfolie is een vloeibaar goud!

Olijfolie is een vloeibaar goud!

Olijfolie is een vloeibaar goud!

Hoe wordt eigenlijk “vloeibaar goud” gemaakt? 

Olijfolie is een vloeibaar Goud. In elke keuken staat wel een rekje kruidenpotjes, maar hoe zit het met de olieflessen? Waarom kiest men bij een gerecht geen passende olie maar wel een passende wijn? De wereld van het vloeibare goud is eindeloos en het wordt nu ook in Nederland flink ingekocht om verschillende maaltijden voor te bereiden.

Van een neutrale zonnebloem- of arachideolie tot aromatische avocado– of sesamolie. Olie wordt uit talloze vruchten, zaden en noten geperst, maar de meest veelzijdige olie is olijfolie. In landen rondom de Middellandse zee wordt olijfolie al meer dan 5000 jaar gebruikt. De Zuid-Europeanen zijn er als geen ander in geslaagd om een gezegend ‘huwelijk’ tussen lekker en gezond tot stand te brengen. Hun gerechten zijn lekker en zelf blaken ze van gezondheid.  Je ziet nog steeds oude mannen en vrouwen van 80 jaar oud nog  steeds bomen klimmen.  De inwoners van Kreta, de grootste olijfgebruikers ter wereld, zijn niet voor niets recordhouders met het laagste aantal hart- en vaatziekten.

Pas toen het toerisme na de oorlog op gang kwam kreeg olijfolie hier langzaam een plaats in Nederland, Duitsland en België, naast de boter en margarine. En om meteen een fabel de wereld uit te helpen: vakantiegangers die in zuidelijke landen last krijgen van maag of darmen, zien vaak olijfolie als boosdoener. De echte oorzaak is meestal te vinden in bijvoorbeeld bacteriën in het water (ook in ijsblokjes), in verontreinigd voedsel of in koude dranken in combinatie met warmte. Dit is al jaren bewijzen door artsen en onderzoeken. 

Italië is na Spanje de grootste olijfolieproducent van de wereld, gevolgd door Griekenland, Tunesië en Turkije.  Persoonlijk vind ik de olijfolie van Spanje alle het lekkerste.  In de winkel zie je diverse merken olijfolie met etiketten op de flessen waarop ook nog eens verschillende namen staan. Om orde te scheppen in de olijfchaos stelde de Europese Commissie strenge voorschriften op waarbij de olie in vier categorieën wordt ingedeeld. Dit zijn de Extra vierge olijfolie, Vierge olijfolie, Olijfolie en Olijfoliekoek (olie uit afvallen van olijven).

Wat weten wij over de Olijfboom “vloeibaar goud”? 

Olijfolie is een vloeibaar Goud. De olijfboom is een taaie, sobere boom. Hij wordt stokoud, als het moet meer dan 2000 jaar. Grijs, knoestig, verweerd en verwrongen, maar toch komen er elk voorjaar weer kleine groenwitte bloemtrosjes aan. En in het najaar groene, later zwarte vruchtjes. Net als wijn heeft elke olijfolie zijn eigen bouquet, afhankelijk van de soort boom, de grond waar hij groeit en de zon die ze verwarmt. Sommige hebben een scherpe smaak met een peperige koppigheid, andere smaken zacht en fruitig, boers, nootachtig of zelfs zoet. Welke olie je kiest hangt af van het gebruik. De extra vierge olijfolie komt beter tot zijn recht bij koude bereidingen, terwijl olijfolie meer aangewezen is om mee te koken en te frituren. Olijfoliekoek wordt alleen gebruikt om in nevenproducten te verwerken, zoals zeep en veevoer.

Met informatie over (olijf)oliën zou je gemakkelijk een heel boek kunnen vullen, en dat is dan ook al vaak gebeurd. Met het oneindige aanbod zit er maar één ding op: proeven! Niet met een stukje brood, maar uit een glas, zoals wijn. Zodat alle aroma’s door je mondholte wandelen. Sommige oliën hebben zo’n uitgesproken smaak dat ze kunnen gaan overheersen en je gerecht ruïneren Bij La Finca La Redonda laat ik me graag adviseren of koop een fles op de gok. Bij  ons ( OLIVA OIL BIOLOGISCH PAKHUIS SCHIEDAM  kun je VEEL oliën ter plekke proeven en in elke gewenste hoeveelheid kopen. Ideaal, want pas na het proeven begrijp je de soms schrikbarend hoge prijzen. Een voorbeeld daarvan is Arganolie die wordt gemaakt van de Marokkaanse olijfboom. Door het ongelooflijk arbeidsintensieve productieproces is het een dure olie, maar door het zoete, nootachtige aroma worden zelfs wat gewone blaadjes sla een delicatesse. Of probeer eens pompoenolie door een salade of over pompoensoep gesprenkeld, verrukkelijk. Bewaar olie op een koele plek en gebruik ze snel. Een extra vierge olijfolie begint zijn frisse, grassige aroma na 12 tot 18 maanden te verliezen. Plinius schreef 2000 jaar geleden al “Olijfolie is anders dan wijn, want olijfolie wordt niet beter met ouder worden, maar krijgt een onaangename smaak en na een jaar is ze al te oud”.  Dit hangt ook af van het soort Olijfolie. 

De waardering van www.olivaoil.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 140 reviews.
0
    0
    Winkelwagen
    Uw winkelwagen is leeg!Verder winkelen
    begin met chatten!
    Hulp nodig?
    Hallo, Hallo hoe kunnen wij je helpen?