Voor 12 uur besteld dezelfde (werkdag) verstuurd! T. 06-42111075 - M. info@olivaoil.nl

Integratie van de oliemolens in Las Fincas

Integratie van de oliemolens in Las Fincas

Integratie van de oliemolens in Las Fincas

De moderne productieprocessen van Virgin Olive Oils maken het mogelijk de arbeids- en energiekosten te verlagen en tegelijkertijd de kwaliteit, traceerbaarheid en controle over het proces te verbeteren. De overgang van traditionele naar moderne methoden heeft geleidelijk plaatsgevonden met de opkomst van nieuwe technologie en gereedschappen, maar het is vanaf de jaren 60 van de twintigste eeuw het moment waarop de verandering plaatsvond in de meeste oliemolens. Laten we niet vergeten dat we bij oliemolens alleen te maken hebben met Virgin Olive Oil, dat wil zeggen, op natuurlijke wijze verkregen door mechanische procedures.

Het traditionele systeem van malen, persen en decanteren is teruggebracht tot kleine boerderijen, familieboerderijen of musea, aangezien het discontinu en traag is in vergelijking met het moderne systeem van malen, mengen, centrifugeren en decanteren van continue productie dat in praktisch alle gevallen is toegepast. van oliemolens.

De snelle technologische evolutie bij de productie van olie in oliemolens is niet zo groot geweest bij het verbouwen en oogsten van olijven dat, hoewel ze gebruik maken van ondersteunende gereedschappen zoals vibrators, blazers of tractoren, het nog steeds in wezen handwerk is. Slechts enkele intensieve en superintensieve olijfboomgewassen maken oogsten met maaidorsers mogelijk, waardoor arbeid en oogsttijd tot een minimum worden beperkt.

Een goede manier om de verschillen tussen het traditionele en het moderne productiesysteem van vierge olijfolie te analyseren, is door het werk en de technologie stap voor stap te vergelijken, waarbij de voor- en nadelen van elke methode in elke stap worden beschreven, waarvoor de equivalenties hieronder worden weergegeven. van de stappen tussen het traditionele en het moderne systeem.

 

MALEN

De traditionele methode om de olijf te breken is de steenmolen, dit werk identificeerde het hele proces, ook wel de oude molens olijfmolens genoemd. De molens namen verschillende mechanica en ontwerpen aan, afhankelijk van de tijd, technologie of geografische locatie, maar ze hadden allemaal gemeen dat ze de olijf braken door wrijving of door het gewicht van de steen zelf. Ze hadden ook gemeen dat de sleepsnelheid laag was, wat het mogelijk maakte om de olie te verenigen (aggregatie van de druppels die vrijkomen uit het plantenweefsel van de vrucht). Dit feit is anders bij het met hoge snelheid frezen van roestvrij staal dat de oliedruppels verspreidt in plaats van dat ze zich verzamelen, en daarom is het opkloppen noodzakelijk in het moderne systeem.

Voordelen van het traditionele systeem: de steen is een inert element en verandert de olie niet, bovendien is de slijpsnelheid laag en kan de olie gedeeltelijk worden toegevoegd zonder deze te verwarmen. Modern slijpen op hoge snelheid vereist een nauwkeurige regeling van de uitgangsscherm van de slijpmachine en een daaropvolgend temperatuurklopproces dat direct de kwaliteit van de verkregen olie beïnvloedt als er een te hoge temperatuur of opkloptijd is. Bovendien kan de toevoeging van natuurlijke talk en water in de shake nodig zijn om de extractie van de olie in olieachtige pasta’s te vergemakkelijken.

Nadelen van het traditionele systeem: het proces van het breken van de olijf is traag en discontinu, aangezien het noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat de olijf in het maalmechanisme wordt gegoten. Het is een kostbaar proces, dus na verloop van tijd en het zal normaal zijn om de olijf op te slaan terwijl hij wordt verwerkt en hij kan gaan gisten, waardoor de kwaliteit van de olie vermindert. In het moderne systeem wordt de olijf gebroken als deze continu bij de oliemolen aankomt, daarom is opslag (atroje) niet nodig of minimaal in de tijd.

DRUK

Het traditionele productiesysteem voor olie onder druk is ook een discontinu, arbeidsintensief systeem om de batches oliepasta en manden te vormen die in het perssysteem passen. Het moderne systeemcentrifugeren draait continu en voedt zich met de gemalen en opgeklopte pasta van de vorige stappen

Voordelen van het traditionele systeem: het is echt een filtersysteem geproduceerd door druk, dus het is echt het ideaal van een olijvensap.

Nadelen: het is een discontinu systeem, dus het vereist de opslag van de oliepasta totdat deze onderdeel wordt van een positie. De ladingen bestaan ​​ook uit esparto-mandjes die ook de smaak van de olie veranderen. Een ander nadeel is dat de druk de vaste fase van de pasta behoudt, maar de door druk verkregen most bevat vegetatiewater dat de olie vergezelt totdat deze kan worden afgescheiden door decantatie en hoe langer deze in contact is met de olie, hoe meer de kwaliteit ervan afneemt.

DECANTATIE

Door te decanteren kan de olie worden verkregen vanwege de verschillende dichtheid tussen het en het plantaardige water in de olijven en is de enige manier om de vloeibare fasen te scheiden in het traditionele productiesysteem. In moderne productiesystemen met centrifugaties wordt de gehele vaste fase van de olijf geëlimineerd en het grootste deel van de vloeibare fase, dus als decantatie wordt gebruikt, is het om het water volledig uit de vegetatie te verwijderen en de resterende vaste deeltjes die kan blijven.

Nadelen: decanteren houdt de olie in contact met het vegetatieve water dat de olie vervuilt en vermindert de kwaliteit naarmate het langer in contact is, dus de decantatietijd moet zo kort mogelijk zijn om op te slaan en inert. de olie zo snel mogelijk.

Als conclusie zouden we kunnen zeggen dat moderne systemen, naast het automatiseren en continu maken van het proces, de productiekosten verlagen. Ze laten toe om de kwaliteit te verhogen door de atrojado te verminderen, het contact met het vegetatieve water en met externe plantaardige vezels zoals de esparto van de manden. Er worden echter nieuwe parameters geïntroduceerd die de kwaliteit van de olie beïnvloeden, zoals verwarming, toevoeging van water en talk. Omdat het proces ook meer industrieel en sneller is, worden de olijven en de olieachtige pasta aan meer fysieke belasting onderworpen (malen op hoge snelheid, schudden, centrifugeren, enz …)

Niet alle oliemolens zijn puur modern of puur traditioneel, er zijn er die moderne technologie combineren met traditionele methoden op basis van hun behoeften, economische mogelijkheden of voorkeuren.

 
De waardering van www.olivaoil.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 66 reviews.