5 dingen waarvan je niet wist dat je ze met olijfolie kunt doen

5 dingen waarvan je niet wist dat je ze met olijfolie kunt doen

5 dingen waarvan je niet wist dat je ze met olijfolie kunt doen

Olijfolie wordt niet voor niks het vloeibare goud genoemd – het ontbreekt in geen enkele keuken en wordt dagelijks veelvuldig gebruikt, zowel voor warme als koude gerechten. Er bestaan alleen veel feiten en fabels over extra vierge olijfolie, want hoe kom je erachter of je olijfolie écht van hoge kwaliteit is en kun je nou wél of niet bakken met extra vierge olijfolie? We hebben samen met Olivaoil.nl een aantal feiten voor je op een rijtje gezet:

Wist je dat…
…olijfolie al meer dan 6000 jaar wordt geproduceerd? Vroeger werden de olijven geperst met de hand, maar tegenwoordig worden de olijven in een machine geperst en gefiltert. Om extra vierge olijfolie te produceren worden de olijven niet verhit en worden er geen andere middelen gebruikt. De olijfolie moet bovendien van de eerste persing komen: dit is de olijfolie in de puurste (en ook duurste) vorm.

…er 5-10 kilogram olijven nodig is om 1 liter olijfolie te produceren? Dat is 3-5 liter olijfolie per boom per jaar. De olie wordt zowel uit het vruchtvlees als uit de pit gehaald. Het vruchtvlees bestaat voor 30-50% uit olie, de pit voor 5%. Voor de extra vierge olijfolie worden alleen de olijven geplukt die niet beschadigd zijn.

…olijfolie super gezond is? Dit komt door de onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verkleind.

…de kleur van olijfolie niets zegt over de kwaliteit? Je kunt daarom in de supermarkt niet van de buitenkant zien of een olijfolie van goede kwaliteit is. Een goede kwaliteit extra vierge olijfolie kun je pas herkennen aan de geur en de smaak. De olijfolie moet grassig ruiken en een bittertje achterlaten op de tong en een pepertje in de keel.

…je een olijfolie pas extra vierge mag noemen als de olijfolie gecertificeerd is door een laboratorium, geen defecten bevat en de zuurgraad minder is dan 0,8%. Hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit en hoe beter voor je gezondheid! Een perfect voorbeeld van zo’n olijfolie met zeer hoge kwaliteit is de Lapalisse van Oil & Vinegar, afkomstig uit Frankrijk.

…je ook prima kunt bakken met extra vierge olijfolie? Doordat fabrikanten er steeds beter in slagen het bezinksel (kleine restjes olijf die overblijven na het persen) uit de olijfolie te filteren, ontstaat er een stabielere olijfolie die niet aanbrandt in de pan en waar je dus prima mee kunt bakken. Voor de nieuwe Bak & Braad extra vierge olijfolie heeft Oil & Vinegar een speciale filteringmethode toegepast waardoor je de olijfolie zelfs tot 210°C kunt verhitten. Ideaal om mee te bakken!

Over OLIVA OIL
OLIVA OIL is de absolute autoriteit op het vlak van olijfolie en azijn. Niet alleen in Nederland, maar ook in België en Duitsland. Het Nederlandse bedrijf dat in 1914 werd opgericht, Hier vind je naast een uniek assortiment olijfolie en azijn, diverse lokale schatten uit de mediterrane streek. Alles op ambachtelijke wijze gemaakt met pure ingrediënten en aandacht. De lekkerste producten met de mooiste verhalen, van pasta’s tot sauzen, kruiden en zoetigheden. Alles voor food lovers, om cadeau te geven of om samen van te genieten. Kijk voor meer informatie op www.olivaoil.nl.

Gebruik jij ook graag olijfolie in de keuken? Hoe gebruik je het? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 
De waardering van www.olivaoil.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 140 reviews.
0
    0
    Winkelwagen
    Uw winkelwagen is leeg!Verder winkelen
    begin met chatten!
    Hulp nodig?
    Hallo, Hallo hoe kunnen wij je helpen?