EXTRA VIERGE OLIJFOLIE

 

Olijven en olijfolie; zeker gezond maar let wel even hierop

We zijn jarenlang bang gemaakt voor vetten. Onterecht. Vetten staan juist aan de basis van zowel je hormoonhuishouding als je energiehuishouding. Ik ben ervan overtuigd dat zoveel vrouwen zo moe zijn omdat ze te weinig gezonde vetten eten. Let wel op het woordje gezond: dit is erg belangrijk. Wat is gezond als we kijken naar olijven en olijfolie?

Olijven en de verschillende vetzuren

Vetten bestaan uit verschillende vetzuren. Ik deel ze voor het gemak altijd maar in, in omega 3, omega 6 en omega 9. Vetten bestaan nooit voor 100% uit omega 3-, 6- of 9-vetzuren, het is altijd een mix van deze 3. Als je tabellen ziet staan met producten ingedeeld in deze 3 categorieën (zoals in mijn boek op bladzijde 193), dan zijn ze ingedeeld in de categorie waarvan ze de meeste vetzuren bevatten. Olijven en olijfolie vallen in de categorie omega 9. Wil je meer lezen over vetten lees dan mijn artikel: Vijf redenen voor vrouwen om meer gezonde vetten te eten. 

Olijven bevatten gezonde vetten, maar …..

Omega 9-vetzuren zijn de enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dit valt in de categorie gezonde vetten. Avocado’s en verschillende noten (amandelen, macadamia’s en hazelnoten) vallen ook in deze categorie. Daarbij bevatten olijven antioxidanten, die de werking van vrije radicalen in je lichaam verminderen en ook zijn ze een bron van goed opneembaar calcium. Net als alle andere gezonde vetten kunnen ze je helpen bij het verminderen van je insulineresistentie, het voorstadium van diabetes 2.

Olijven en olijfolie zijn er in veel smaken, omdat de ene olijf nu eenmaal niet de andere is. En daar zit hem nu juist de ongezonde valkuil.

Olijven worden onrijp geplukt

De smaak van olijven kan heel erg verschillen. Er zijn olijven die ik lekker vind, maar er zijn ook olijven die ik ronduit vies vind. Ik dacht altijd dat dat lag aan het soort olijf, maar toen ik hier eens wat verder indook bleek dat het ook aan iets anders kan liggen.

Net als bananen worden olijven al geplukt van de boom als ze nog onrijp zijn. Ze zijn dan groen, hard en oneetbaar. Bananen rijpen echter vanzelf als je ze maar de tijd geeft en dat gaat redelijk snel. Maar olijven worden in veel gevallen sterk bewerkt om ze sneller eetbaar te krijgen, want anders kan het wel 8 maanden duren.

Groene olijven zijn onrijpe olijven

De meeste olijven die we zien in de winkel zijn groene, dus onrijpe olijven. Onbewerkte, onrijpe olijven bevatten een flinke hoeveelheid oleuropeïne; een stofje waar veel gezonde eigenschappen aan worden toegeschreven: het zou onder andere een ontstekingsremmende werking hebben. 

Het nadeel van oleuropeïne is echter dat het heel bitter smaakt, waardoor de onrijpe olijven oneetbaar zijn. Ze zouden eigenlijk nog maanden moeten rijpen, zodat de bittere smaak verdwijnt en ze vanzelf donkerder kleuren. Om dit proces te versnellen worden de olijven geloogd in een badje van bijvoorbeeld natriumhydroxide, beter bekend onder de naam (caustic) soda (caustic=bijtend). Een stofje waar je lichaam echt niet blij van wordt! Dit logen heeft natuurlijk ook een negatief effect op de voedingswaarde van de olijven. Zoals bij alle plantaardige producten: zongerijpt is zoveel beter! Zwarte olijven dan maar?

Donkere olijven; gerijpt of geloogd?

Donkere olijven zijn normaal gesproken rijp, maar daardoor ook kwetsbaar: ze zijn zacht en gevoelig voor bederf. Ze worden daarom meestal gebruikt voor olijfolie en niet verkocht als zwarte olijven. Maar hoe kan het dan dat er toch zwarte olijven te koop zijn? Deze donkere olijven blijken ook al geplukt te zijn terwijl ze nog groen waren.

Door ze bloot te stellen aan ijzergluconaat wordt er een oxidatieproces op gang gebracht dat de olijven egaal zwart kleurt. Je kunt dit zien aan de pit. Als deze groen is, dan is je zwarte olijf ‘gerijpt’ met behulp van ijzergluconaat. Nu is dit voor zover bekend niet slecht voor de gezondheid, maar ik heb liever een zo onbewerkt mogelijke olijf. Help! Waar vind ik echt gezonde olijven?

06-42111075

NIEUWSBRIEF

Pin It on Pinterest